Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

ΝΕΟ blog ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ

 Το ιστορικό και λαογραφικό αρχείο Γερακίου, προέκυψε ύστερα από πολλά έτη έρευνας και αναζήτησης στοιχειών για την περιοχή μας. Η αγάπη για το τόπο μου, το πάθος για την ιστορία και την λαογραφία του, είναι γνωστή στο ευρύ κοινό του χωριού μου. Το Γεράκι και η ευρύτερη περιοχή του Γερακίου έχουν έναν ιστορικό πλούτο, που λίγα μέρη της Ελλάδας μπορούν να καυχιούνται για την ταυτότητα τους. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Κώστας ο Παπαγεωργίου "εμείς ερχόμαστε από μακριά Θανάση". 

Αυτό το blog έχει ως σκοπό την αναζήτηση και ανάδειξη της λαογραφίας και της ιστορίας του τόπου μας (από την πλευρά του παρατηρητή). Σε καμία περίπτωση δεν θα ανταγωνιστεί άλλα site του χωριού, αλλά θα συνεργαστεί με γνώμονα την ανάδειξη της ταυτότητας μας. Τα άρθρα που θα δημοσιεύονται θα είναι τεκμηριωμένα με πηγές και διασταυρωμένα σωστά. 

Εδώ και 20 χρόνια κάνω έρευνες για την περιοχή μας αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να δημοσιεύσω τα βιβλία που ήθελα, κατά το παρελθόν, όταν ήμουν γραμματέας του αξιόλογου Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών. Καταφέραμε ωστόσο με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο και την Πρόεδρο κα Ανθή Σαράντη να κάνουμε βιντεοπαρουσιάσεις στην πλατεία του χωριού. Με τον φίλο μου κ. Σόβολο Μιχάλη είχαμε δημιουργήσει μια ιστορική στήλη στην εφημερίδα του Γερακίου, η οποία πραγματικά έκανε θραύση. Με τους αγαπητούς Καριτσιώτες της Αυστραλίας κ. Στέλιο Χαγιά και κ. Κατσάμπη Δημήτρη καταφέραμε και επεκτείναμε σημαντικά τα σόγια της ευρύτερης περιοχής.

Πιστεύω πως ήρθε η ώρα όλα αυτά που έχω ερευνήσει και διαβάσει να δημοσιευτούν για να μην χαθούν, για να τα μάθει ο κόσμος και για την σωστή τοποθέτηση του Γερακίου στον Ελλαδικό ιστορικό χάρτη.

 

Σας ευχαριστώ όλους σας όλα αυτά τα χρόνια για την υπομονή και τη συνεργασία σας.


Ιστοριοδίφης 

Σταματόπουλος Αθανάσιος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ ΤΟΥ 1514 ΑΠΌ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ Προ ενός έτους κατάφερα και απέκτησα το ονομαστικό φορολογικό κατάστιχο του 1514 για το Γεράκι....